Hälsofördelar med att bli vegetarian

becoming a vegetarianAtt minska eller sluta helt med att äta kött och andra animaliska produkter har många fördelar. Djur slipper lida i onödan och miljön mår bättre när människan inte äter kött. Också vi människor mår bättre av att undvika kött, ägg och mejeriprodukter. Att bli vegetarian eller vegan kan vara en riktig hälsoboost. Här hittar du några av de största hälsofördelarna med att sluta äta kött och mejeriprodukter.

Immunförsvaret förbättras

Den som väljer bort kött behöver förstås hitta något att ersätta det med. Quorn, sojaprodukter och bönor är naturliga val för en vegetarian och dessa innehåller fler viktiga vitaminer och mineraler än vad köttet gör. Immunförsvaret förbättras av dessa produkter, så en vegetarisk kost håller dig automatiskt friskare.

Minskad risk för diabetes

Flera undersökningar visar på att vegetarianer och främst veganer löper mindre risk att drabbas av diabetes typ 2. Diabetes typ 2 kallades tidigare för åldersdiabetes, men kryper för varje år allt lägre ner i åldrarna och nu för tiden drabbas människor i alla åldersgrupper. Veganer däremot har 60% mindre chans att drabbas än en köttätare.

Vegetarianer är smalare

Undersökningar visar att de som slutar äta kött ofta tappar vikt i början, särskilt de som tidigare haft ett högre BMI än normalt. Detta beror förmodligen på att den vegetariska kosten i regel är nyttigare och man får i sig mycket mer frukt och grönt från den. Många vegetariska alternativ ger dessutom en ökad mättnadskänsla och minskar sötsuget.

Ingen risk för högt blodtryck

Vegetarisk kost innehåller ofta mer kalium och mindre natrium än kosten hos en köttätare. Båda dessa är viktiga för att minska risken för högt blodtryck. Ett högt blodtryck kan i längden vara bokstavligt talat livsfarligt, och kan medföra stora komplikationer. Många med högt blodtryck blir rekommenderade att välja bort rött kött och gärna övergå till en helt vegetarisk eller vegansk kost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *