Kalorisnåla efterrätter

Efterrätt och desserter är ofta förknippade med synd, och många avstår från att äta något sött efter maten för att inte gå upp i vikt. Så behöver det inte längre vara, för det finns en mängd härligt söta desserter som är enkla att göra och innehåller väldigt få kalorier. I och med att vi har blivit mer medvetna om sockret och dess påverkan på hälsan så finns det idag en stor mängd alternativ till socker att söta sina efterrätter med. Tillaga någon av dessa till nästa middagsbjudning och låt alla veta att de kan njuta av efterrätten med gott samvete.

Smal cheesecake med bär

Cheesecake är den perfekta desserten och uppskattas av väldigt många. En smalare variant, serverad i glas och toppad med olika bär kan knappast vara sämre. Dessutom är den betydligt enklare att göra och går att variera på många sätt. Det krävs endast tre ingredienser; bär, vaniljkvarg och digestivekex. Blanda bär och kvarg och häll upp i små glas. Krossa digestivekex och smula över blandningen. Toppa gärna med några hela färska bär. Dessa går att variera med bland annat hallon, blåbär och björnbär.

Nyttiga chokladbollar

Chokladbollar är enkelt och uppskattat i alla åldrar, men innehåller tyvärr väldigt mycket socker. Testa istället rawfoodchokladbollen som är betydligt saftigare och nyttigare. Det enda som krävs är naturella nötter, dadlar, kakao och kokosolja. Mixa allt till en jämn smet och rulla sedan ut till bollar. Garnera med kokos eller doppa i kakao för en lyxigare känsla. Chokladsmeten är dessutom fantastiskt god att servera tillsammans med lite grädde, kvarg eller färska bär. Endast fantasin sätter gränser!

Hemmagjord sorbet

Det är inget fel i att vilja avnjuta en skål med sorbet en varm sommardag. Gör man dessutom den svalkande desserten själv blir det extra nyttigt då den endast innehåller två ingredienser och är helt fri från socker. Vispa tre äggvitor länge tills de blir ett fast skum. Blanda sedan i en dl juicekoncentrat, till exempel från apelsin eller citron. Bred ut massan över en plåt och ställ i frysen över natten. Med hjälp av en sked går det sedan att skopa upp glassen dagen efter och avnjuta en nyttig sorbet.

Choklad i ugn med mörk choklad

En gammal smarrig klassiker som man lätt kan göra om till en nyttig variant är frukt i ugnen med riven choklad. De enda ingredienserna du behöver för denna simpla efterrätt är ett gäng frukter och en god mörk choklad. Frukter som oftast uppskattas tillsammans med choklad är banan, päron och persika. Även bär går bra att använda sig av, alla gillar väl jordgubbar och choklad? Skär de frukter du har valt ut i mindre bitar och lägg sedan i en ugnsfast form. Riv över den mörka chokladen och så in i ugnen tills chokladen har smält. Sedan är det bara att servera efterrätten direkt i valfria skålar eller tallrikar.

Frusen banan

Påminner om efterrätten ovan, men denna kommer även att bli en stor favorit för barn. Här behöver du ett gäng bananer, märk choklad och något roligt strössel i nyttig form, kanske hackade mandlar eller hasselnötter?
Börja med att smälta chokladen på valfritt sätt, ett av de mest populära sätten är att använda sig av vattenbad. Under tiden som chokladen smälter kan du ta och dela bananerna på mitten och sedan sticka i en pinne i ena änden. När chokladen är smält så rullar du bananerna först i chokladen och sedan i det strössel du har valt ut. Lägg dem på aluminiumfolie (eller något liknande som de inte kommer att fasta i) och placera dem sedan i frysen. Låt dem ligga där i några timmar för att riktigt frysa till. När de sedan är klara så har du en riktigt smarrig, enkel och nyttig efterrätt som både barn och vuxna kommer att uppskatta. Det går även att göra denna variant helt vegetarisk.

Att göra nyttiga efterrätter är ingen konst idag, det finns ett flertal enkla recept att välja mellan om man är nybörjare. Har du redan någon favoritefterrätt som du verkligen gillar men som är onyttig så kan du alltid experimentera dig fram genom att yta ut vissa av ingredienserna till något nyttigt istället. Du kommer att förvånas över hur mycket gott det går att avnjuta utan att det påverkar din kropp på ett dåligt sätt.