Minska på kolhydraterna med LCHF

Reduce carbohydrates with LCHFFör ungefär tio år sedan började LCHF bli dieten alla pratade om. Tusentals människor gick snabbt ner i vikt och mådde bättre. LCHF står för Low Carb High Fat och dieten innebär att man minskar på kolhydraterna och istället äter mer fett. När dieten lanserades blev den snabbt kritiserad då det tidigare ansetts att fett är det första man ska minska på för att gå ner i vikt. LCHF vände på det synsättet och visade sig vara en bra kostform som var enkel att leva efter.

Njut av mat och gå ner i vikt

En stor fördel med LCHF är att man inte behöver välja bort allt det goda i livet. Det finns heller ingen poäng med att väga mat eller räkna kalorier. Allt man behöver göra är att äta rätt saker tills man är lagom mätt, och det finns inget tvång på att avstå från något helt och hållet. Att äta med måtta och dra ner på kolhydraterna är nyckeln för att gå ner i vikt enligt de som tagit fram LCHF-metoden.

Öka fettintaget

Efter att ha levt länge på light-produkter och letat efter mat med lågt fettprocent kan det vara svårt att helt plötsligt göra det omvända. Enligt LCHF är det viktigt att få i sig mycket bra fett, och smör är en av de produkter man nästan inte kan få för mycket av. Feta såser rekommenderas och kött, ägg, fisk ska dominera på tallriken tillsammans med rotfrukter och grönsaker.

Undvik pasta och bröd

Det går att äta lite av allt när man följer LCHF, men det rekommenderas ändå att avstå från bröd, pasta och socker i den mån det går. Pasta och potatis innehåller mycket stärkelse och är inte bra för kroppen. Bröd och framförallt vitt sådant innehåller för mycket snabba kolhydrater vilket endast är dåligt för den som vill gå ner i vikt. Dessa produkter är dessutom väldigt näringsfattiga och överflödiga att ha i sin vardagliga kost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *