Superfrukter, bär & nötter

Det sägs att fem frukter om dagen är perfekt för magen. Men för den som vill göra både kropp och sinne starkare och lyckligare gäller det att välja rätt frukter. De så kallade superfrukterna och suerbären blir allt trendigare och lättare att få tag på och går att variera på många sätt. Att äta nyttigt och må bättre är idag varken svårt eller tråkigt.

Bygg upp immunförsvaret med granatäpple

Granatäpple är en riktig superfrukt som innehåller både antioxidanter, vitamin C och järn. Allt det krävs för att bygga ett starkt immunförsvar vilket skyddar kroppen från sjukdomar och infektioner. Den som ofta känner sig hängig och förkyld bör genast lägga in granatäpple i den vardagliga kosten. Granatäpplekärnor passar perfekt att toppa en sallad med eller äta som de är. Det går även att köpa eller göra egen granatäpplejuice vilket är en riktig boost för immunförsvaret! Ett glas om dagen kommer göra stor skillnad.

Mer energi med superbär

Mullbär, gojibär och tranbär kallas alla för superbär, och det med rätta. Gojibären passar perfekt till att toppa müslin eller mixa ner i en smoothie på morgonen. Bären innehåller en stor mängd viktiga mineraler, vitaminer, antioxidanter och aminosyror vilket ger en kanonbra start på dagen.

Tranbären är mest kända för att rensa kroppen och dåliga bakterier vid urinvägsinfektion. Eftersom urinvägsinfektionen oftast behöver läka ut av sig självt är tranbärsjuice ett bra hjälpmedel för att påskynda processen. Tranbären kan med fördel användas i förebyggande syfte vid flera sorters infektioner och även magsår. Ett glas tranbärsjuice varje dag ökar chansen att hålla sig frisk.

Läs också: Hälsofördelar med att bli vegeterian

Minska sockersuget med mullbär

Mullbär är innehållsmässigt väldigt likt gojibären, men har ytterligare en superkraft. Bären innehåller nämligen reservatrol som hjälper kroppen att stabilisera blodsockret. Det är en bra funktion för diabetiker som alltid måste ha koll på sitt blodsocker, men passar även för de som vill minska sitt sötsug och försöker att rensa ut socker från sin kost. Mullbär är det nyttiga godiset!

Boosta din hälsa med nötter

Nötter är perfekta som både snacks och mellanmål, och är dessutom fullproppade med nyttigheter. Nötter innehåller inte bara massor av proteiner och nyttiga fetter, utan även massor av fibrer och näringsämnen så som B vitamin, E vitamin, zink, kalium, järn, magnesium, antioxidanter och mycket mer. Nötter hjälper dessutom till att minska på det dåliga kolesterolet och ökar det bra kolesterolet.

De innehåller massvis av nyttigt omega-3 och andra hälsosamma fettsyror som hjälper till att motverka flera olika typer av cancer. De nyttiga fetterna hjälper även till att förebygga kärlsjukdomar och stroke.

Då nötter även är rika på vitamin E så skyddar de även mot fria radikaler vilket hjälper din hud att hålla sig ung och fräsch. Forskning har även visat att människor som äter nötter dagligen har friskare hjärtan än de som inte gör det.

Men sen är det precis som med allt annat att man inte ska överäta något. 30 gram nötter som dagen är perfekt för dig som vill hålla dig hälsosam och frisk. Gillar du inte att bara äta nötter som de är så finns det massvis med sätt att få med dem i måltider i alla fall. Häll i lite nötter i den mat du lagar, cashewnötter passar exempelvis jättebra i wok. Häll ner en klick nöt smör i din frukostgröt eller yoghurt som en liten smaksättare. Att smula ner olika sorters nötter i en fräsch sallad hjälper även till att göra den matigare. Och det bästa är att nötter dessutom är väldigt mättande vilket gör att det blir lättare att hålla vikten.

Superbäret Blåbär

Blåbär är våra svenskars favorit bär när det kommer till hälsa, inte så konstigt då detta lilla bär bidrar till mängder av hälsofördelar. Genom att få i dig blåbär dagligen så hjälper du både din tarmhälsa, synen, hjärnan, hjärtat och blodkärl. Det håller dig inte bara frisk från sjukdomar utan hjälper även till med att förbättra ditt mörkerseende samt förbättra hjärnans korttidsminne. Blåbär är dessutom rika på vitamin C som är viktigt för din hud. Det hjälper huden att bygga upp kollagen och skyddar mot fria radikaler. Blåbär är därför en väldigt populär ingrediens när det kommer till skönhetsprodukter. Bäret hjälper även kroppen att förbränna mer fett, att byta ut det onyttiga snacket till en näva blåbär istället kan därför göra susen för dig som försöker gå ner i vikt.

Läs också: Kalorisnåla efterrätter

Att äta hälsosamt och alltid välja de bästa råvarorna har stort inflytande på både ens psykiska och fysiska hälsa. Med rätt typ av näring, vitaminer och mineraler i kosten ökar chansen att leva längre och att leva ett friskt och innehållsrikt liv.