Gå ner i vikt med en stor fQrukost

Energikick på frukostbordet

Vad du äter till frukost har såklart stor inverkan på hur du mår resten av dagen. Välj onödigt socker och kolhydrater och välj istället mer fett, protein och vitaminer. Ägg och bacon är en klassisk frukost som ger både protein och fett för att hålla dig bra fram till lunch. Glöm inte att äta frukt eller grönsaker vid sidan om för att få din dagliga dos av vitaminer.

Keso, keso och de flesta ostsorter är också bra att ha på frukostbordet. Gör små rullar av riven ost och skinka eller kalkon och ät som den är med ett ägg vid sidan av.

Spara kolhydraterna till lunch

Kolhydrater är bra i en viss mängd men hör inte hemma på frukostbordet. Genom att välja bort bröd och flingor till frukost går det bra att unna sig lite pasta eller potatis till lunch istället. Brödet kan bytas ut mot finn crisp om du ändå vill behålla smörgåskänslan, men går annars att utelämna helt. Sockerbomber som flingor, juice och yoghurt bör ersättas med granola, citronvatten och kvarg. Den goda smaken finns kvar, men kroppen mår bättre utan att få en sockerchock direkt på morgonen.

Läs också: Mat som påverkar humöret positivt

Ät efter säsong

Grönsaker och frukt är nyttigt att ha till frukost och en liten fruktsallad är perfekt att börja dagen med. Välj grönsaker och frukt efter säsong. Det blir billigare och allt smakar mycket bättre och bättre när det är rätt årstid. Tomater är till exempel billigast på sommaren och har då också en betydligt sötare och starkare smak än under vinterhalvåret.

Lågkalori mellanmål

Att äta rätt mellanmål vid rätt tidpunkter är en viktig del för att gå ner i vikt och behålla en god hälsa. Om du lever ett aktivt liv är det viktigt att fylla på din energi många gånger om dagen för att alltid vara som bäst. Under en vanlig dag bör du äta tre stora måltider. Mellan dessa bör du även ha två eller tre mellanmål. Men vad är egentligen ett bra mellanmål?

Undvik onödiga kalorier

Många färdigköpta mellanmål innehåller för mycket socker och kolhydrater som inte är till någon nytta för kroppen. Det bästa mellanmålet ger bra energi till kroppen men tillför inga onödiga kalorier. Exempel på dessa är ägg och avokado som båda är väldigt rika på protein som är bra för att bränna. En mindre mängd naturliga nötter mättar också bra och känns lite lyxigare utan att innehålla något socker. Alla dessa är lätta att ha i handväskan eller på jobbet och lätta att plocka upp när hungern kryper på.

Mellanmål istället för lördagsgodis

Ett mellanmåls uppgift är att ta bort det onödiga mellanmålet i vardagen och bibehålla en jämn mättnadsnivå under hela dagen. Därför är det bra att alltid ha hälsosamma alternativ hemma istället för att gå i sockerfällan och ta en tårta, en godisbit eller en glass när hungern börjar komma. Många mellanmål är också perfekta att äta på kvällarna framför tv:n när chipsskålen brukar serveras.

Exempel på lite festligare tilltugg som funkar utmärkt på kvällarna är keso med färska bär, ost och oliver eller frökex som både kan köpas färdigt eller bakas själv. Dessa fungerar som substitut för både glass, lösgodis och chips och passar hela familjen. Alla alternativ är kalorisnåla och sockerfria och innehåller istället nyttiga fetter och proteiner som kroppen behöver för att må bra.

Läs också: Användbara alternativ till bröd och pasta

Att äta hälsosamt och alltid välja de bästa råvarorna har stort inflytande på både ens psykiska och fysiska hälsa. Med rätt typ av näring, vitaminer och mineraler i kosten ökar chansen att leva längre och att leva ett friskt och innehållsrikt liv.