Mat som påverkar humöret positivt

Många väljer en hälsosammare livsstil för att förändra sin kropp fysiskt. De vill gå ner i vikt, bli starkare och ha mer energi att orka med vardagen. En hälsosam kost kan snabbt fixa allt detta men har också en stor positiv inverkan på humör och mental hälsa. När kroppen får rätt sorts mat, näring och vitaminer fungerar hjärnan som bäst, vilket leder till ett lyckligare liv.

Selen gör dig lyckligare

Visst är det underbara nyheter att man kan äta sig nöjd med god mat! Ett bra exempel på glad mat är den som innehåller höga halter av selen. Selen påverkar bukspottkörteln, vilket i sin tur påverkar humöret. Paranötter, fisk, skaldjur och gröna linser är alla exempel på mat med mycket selen. Jod har även en positiv effekt på sköldkörteln och du hittar det bland annat i mjölk och salt.

Värme skickar ut endorfiner

Många uppskattar stark mat med chili i alla dess former. Kärleken till värmen behöver inte bara bero på smaken. Stark mat lurar hjärnan att frigöra endorfiner som kan ge små glada rusar i samband med att man äter, och dessa rusar kan pågå i flera timmar efteråt.

Andra former av eufori

När endorfiner frigörs i hjärnan känner människor lycka. Det behöver inte vara kopplat till vad du äter, utan kan bero på en mängd olika saker. När du ser någon du tycker om eller gör något du verkligen älskar, till exempel. Det är välkänt att många spel orsakar frisättning av endorfiner som gör dig lyckligare. Att spela online casino via datorn, telefonen eller annan mobil enhet gör att endorfiner frigörs och du upplever omedelbar lycka! Detta sker bara genom att spela. Får man dessutom en av alla stora vinster så frigörs ännu mer endorfiner och många som vunnit riktigt stort vittnar om att det är ett lyckorus större än något de har upplevt tidigare.

Läs också: Gå ner i vikt med en stor fQrukost

Minska kolhydrater med LCHF

Minska kolhydrater med LCHFFör ungefär tio år sedan började LCHF bli den diet alla pratade om. Tusentals människor gick snabbt ner i vikt och mådde bättre. LCHF står för Low Carb High Fat och kosten gör att du minskar på kolhydrater och istället äter mer fett. När dieten lanserades fick den snabbt kritik då man tidigare ansåg att fett är det första man ska minska på för att gå ner i vikt. LCHF vände på det förhållningssättet och visade sig vara en bra kost som var lätt att leva efter.

Njut av mat och gå ner i vikt

En stor fördel med LCHF är att du inte behöver välja bort allt gott i livet. Det är heller ingen idé att väga mat eller räkna kalorier. Allt du behöver göra är att äta rätt saker tills du är mätt och det finns inget tvång att ge upp något helt. Att äta med måtta och dra ner på kolhydraterna är nyckeln till att gå ner i vikt enligt de som utvecklat LCHF-metoden.

Öka fettintaget

Efter att ha levt länge på dietprodukter och letat efter mat med låg fettprocent kan det vara svårt att plötsligt göra tvärtom. Enligt LCHF är det viktigt att få i sig mycket bra fett, och smör är en av produkterna man knappast kan få i sig för mycket av. Feta såser rekommenderas och kött, ägg, fisk ska dominera tallriken tillsammans med rotfrukter och grönsaker.

Undvik pasta och bröd

Det går att äta lite av varje när man följer LCHF, men det rekommenderas ändå att avstå från bröd, pasta och socker så långt det går. Pasta och potatis innehåller mycket stärkelse och är inte bra för kroppen. Bröd och speciellt vitt bröd innehåller för mycket snabba kolhydrater, vilket bara är dåligt för den som vill gå ner i vikt. Dessa produkter är också mycket näringsfattiga och överflödiga att ha i sin dagliga kost.

Läs också: Användbara alternativ till bröd och pasta

Att äta hälsosamt och alltid välja de bästa råvarorna har stort inflytande på både ens psykiska och fysiska hälsa. Med rätt typ av näring, vitaminer och mineraler i kosten ökar chansen att leva längre och att leva ett friskt och innehållsrikt liv.